Imprimantele 3D pot emana particule care îți pun sănătatea în pericol

de: Andreea Cuzub
18 11. 2018

Imprimantele 3D și-au găsit în ultimii ani aplicații în diverse domenii, dar ajutorul pe care ni l-au oferit vine cu câteva dezavantaje, potrivit unei cercetări.

Cercetările efectuate în mai mulți ani de Institutul de Tehnologie din Georgia și UL Chemical Safety sugerează că imprimantele 3D mai ieftine pot prezenta riscuri pentru sănătate, dăunând calității aerului din interior.

Publicând munca în două studii separate, unul în 2017 și altul în 2018, cercetătorii au testat modul în care imprimantele 3D emit particule atunci când sunt într-un mediu controlat. Astfel, ei au descoperit că imprimantele 3D generează o gamă de particule de dimensiuni diferite, inclusiv ultrafine care pot fi inhalate de sistemul pulmonar.

„Aceste imprimante tind să producă particule care sunt foarte mici, în special la începutul procesului de printare, iar într-un mediu fără o ventilație bună ar putea reduce semnificativ calitatea aerului din interior”, a declarat Rodney Weber, cercetătorul principal al studiului.

Mai exact, mai mult de 200 de compuși organici volatili diferiți sunt eliberați când imprimantele lucrează, multe dintre ele fiind suspecte sau cunoscute ca iritante și cancerigene.

Cu toate că imprimantele 3D utilizează o varietate de tehnologii și metode diferite, de obicei tipăresc obiecte prin topirea materialelor plastice și metalice care se întăresc ulterior la temperatura camerei.

Cercetătorii au constatat că filamentul joacă un rol important în acest proces, deoarece filamentele care necesită o temperatură mai mare de topire produc mai multe particule.

Oamenii de știință au mai precizat că imprimantele 3D ar trebui să dețină o evaluare a riscurilor, deoarece sunt tot mai des folosite atât acasă, cât și în spațiile comerciale. Sfatul lor ar fi să le utilizezi doar în zone bine aerisite și să folosești materiale și mașinării care au fost testate și s-a demonstrat că au emisii reduse.